به گزارش پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی (
تبلیغ نیوز)، نشست «مواجه تمدنی نظری و عملی امام موسی صدر(ره) با رژیم اسرائیل» با حضور دکتر شریف لکزایی مدیر گروه پژوهشی فلسفه سیاسی (پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی) در روز سهشنبه ۱۷ مهرماه با حضور دکتر عطاءالله بیگدلی عضو هیأت علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع) و به دبیری دکتر حمید دهقانیان مدیر اندیشکده مطالعات ایران، با محوریت بررسی شخصیت و اندیشه امام موسی صدر(ره) حول محور رژیم صهیونیستی برگزار شد.
دکتر شریف لکزایی عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) درباره تحصیلات امام موسی صدر(ره) به توضیحاتی پرداخت و اظهار کرد: امام موسی صدر(ره) تحصیلات خود را از قم آغاز کرد و از سال ۱۳۲۹ در دانشگاه تهران نیز درس خواند و سال ۱۳۳۲ در رشته حقوق در اقتصاد، لیسانس گرفت.
وی افزود: امام موسی صدر(ره) با آیت الله شبیری زنجانی با حضور حضرت امام خمینی(ره) ملبس شدند و نزد علامه طباطبایی(ره) به مطالعه فلسفه پرداختند، در برخی نقلها آمده است که ایشان مردم را برای تقلید به آیت الله حکیم و آیت الله خویی ارجاع میدادند، همچنین امام موسی صدر (ره) با امام خمینی(ره) روابط مطلوبی داشته و نامهنگاریهای متعددی با هم داشتند.
پیوند تاریخ و جغرافیا ادیان ابراهیمی در قدس
پژوهشگر اندیشه سیاسی اضافه کرد: امام موسی صدر(ره) محل تولد تمدنها را در بیت المقدس میدانست و معتقد بود که علت معراج پیامبر(ص) از قدس، نشانه جهانی شدن دین اسلام است، به نحوی که بیت المقدس از دیدگاه امام موسی صدر(ره) دارای ابعاد تمدنی است که محل اجتماع رسالتهای انبیا و اولیاء الهی(ع) است، از طرف دیگر یهودیان به دلیل حیات بنی اسرائیل در کنعان که بخشهایی از فلسطین امروزی است، مدعی مالکیت سرزمینهای اجدادی خود هستند و صهیونیستهای شیطانی هم بر حکومت حضرت سلیمان (ع) در این جغرافیا و لزوم تحقق حکومت جهانی از این مکان تاکید دارند.
شریف لک زایی ادامه داد: فلسطین از دیرباز محل بحث و جنگ بسیاری از ادیان ابراهیمی بوده است که اهمیت مادی و معنوی این جغرافیا را نشان میدهد، به طوری که بسیاری از اندیشمندان دینی از قدس به عنوان محل ظهور منجی خود یاد میکنند و آنجا برای مسلمان، مسیحیان و یهودیان دارای ارزش والای ایدئولوژیک است که تاریخ و جغرافیای ادیان را به هم پیوند میزند.
نظام فرقهگرایی در لبنان حاصل مداخله اسرائیل
وی براساس عقیده امام موسی صدر(ره)، فرقهگرایی و اختلاف عقاید در لبنان را ناشی از مداخله رژیم صهیونیستی در لبنان دانست و خاطرنشان کرد: حدود ۱۷ طایفه در لبنان وجود دارد که وحدت آنها میتواند موجب تحولی در دنیای اسلام شود، با این حال از نظر امام موسی صدر(ره) با وجود رژیم صهیونیستی در همسایگی لبنان موجب فرقهسازی و اختلاف عقاید در سیاستگذاری لبنان شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) خاطرنشان کرد: امام موسی صدر(ره) مخالف تقسیم قدرت در لبنان بر مبنای اعتقادات دینی بود، بهگونهای که رئیس جمهور سنی، نخست وزیر مسیحی و رئیس مجلس شیعی بستری برای تشدید قطبیت در سیاستگذاری لبنان است، درحالی که به نظر وی معیار تفویض مسئولیتها باید شایستهسالاری باشد.
رژیم اسرائیل بزرگترین چالش تمدنی شیعه
شریف لکزایی تصریح کرد: به نظر امام موسی صدر(ره)، شیعه در مقابل رژیم صهیونیستی دو مسیر را پیش گرفته است، ابتدا گروهی که در مقابل این رژیم تسلیم شده و به فساد و جنایت راضی شدهاند که اکثر جمعیت شیعه با آن مخالف هستند و گروه بعدی جریانی هستند که با غصب رژیم صهیونیستی مخالف بوده و با اقدامات تفرقهانگیز آن مبارزه میکنند.
وی عنوان کرد: البته در جای دیگر اشاره کردند که ۴ مسیر پیش روی شیعیان جهان وجود دارد، اولین آن تسلیم که راحتترین و منفورترین انتخاب کنش سیاسی است، مسیر بعدی ممکن مهاجرت به منطقهای خارج از فضای تقابل با رژیم است که مطلوب نیست، همچنین مسیر سوم مقابله با رژیم با تکیه بر ایدئولوژی دیگران درنظر گرفته میشود، به عبارتی کمونیستها و مسیحیان با آنان مقابله کنند که البته بعید بوده و حکمرانی شیطانی آنان جز با اتکا بر جوانان مومن شیعه و ژرفای هویتی مشترک شیعه در سراسر جهان برچیده نمیشود.
این استاد دانشگاه بیان کرد: الزامات شیعه در مقابل رژیم صهیونیستی در آن است که باید تفکر و تجهیزات خود را نهتنها به اندازه رژیم، بلکه باید فراتر از رژیم صهیونیستی ارتقا دهیم، به عنوان مثال اگر روستاهای اسرائیل از لحاظ اقتصادی تقویت شد، توانمندی مالی شیعه باید بیشتر تقویت شود.
پیشبینی ۲۵ ساله امام موسی صدر در مقابله با رزیم اسرائیل
شریف لکزایی تشریح کرد: حضرت امام خمینی(ره) در نیمه دوم دهه ۷۰ میلادی طی مصاحبهای فرمودند که بر مبنای وعده الهی میتوان دریافت، شیعه در ۲۵ سال آینده به جایگاه مهمی در مقابله با اسرائیل خواهد رسید که پیشبینی ایشان کاملا درست بود، زیرا کودکان آن زمان سالهای بعد انتفاضه اول را رقم زدند و به صورت جدی وارد نبرد با رژیم شدند.
وی درباره اقدامات نظامی امام موسی صدر (ره) به توضیحاتی پرداخت و گفت: پس از آن که امام موسی صدر (ره) با کسب اجازه از آیت الله بروجردی در قم به لبنان آمده و با تکدیگری شعیان روبهرو میشود، به راهاندازی جنبش محرومان از حمایت مادی و معنوی از شیعیان مستضعف میپردازد که موجب محبوبیت ایشان میشود، همچنین امام موسی صدر (ره) که ریشه این گرفتاریها در لبنان را رژیم صهیونیستی میدانست، به پشتوانه همین محرومان به اعتراضاتی دست زد.
این پژوهشگر اندیشه سیاسی اظهار کرد: امام موسی صدر (ره) تجمعاتی به راه می اندازد که در اولین تجمع در بعلبک ۷۵ هزار نفر و در دومین تجمع در سور، ۱۵۰ هزار نفر در این تجمع شرکت می کنند و آنجا با مردم هم قسم میشود که ما تا حل مشکلات لبنان از جمله فقر و مبارزه با اسرائیل از پای نمی نشینیم، در ادامه،جنبشی به نام امل به همراهی شهید چمران در ۱۹۷۴ تأسیس شد، تا اقدامات آنها جنبه سیاسی و رسمی پیدا کند.
امام موسی صدر(ره)، اولین رهبر مبارزه با رژیم در لبنان
شریف لک زایی با اذعان بر اینکه ریشه شکل گیری جنبش امل از همین تجمعات بوده است، گفت: در واقع این نخستین نهاد و جنبش نظامی برای مبارزه با اسرائیل است که بانی آن امام موسی صدر(ره) و نخستین مسئول آموزش نظامی و سازماندهی آن شهید چمران بوده است. این جنبش امروز در کنار حزب الله لبنان به فعال خود ادامه می دهد و حتی بخشی از نیروهای امروز حزب الله لبنان از نیروهای جنبش امل بوده اند که به حزب الله پیوستند. سید حسن نصرالله نیز تصریح میکند که ما فرزندان او هستیم و پای منبر او بزرگ شدیم ومن مکبر نماز امام موسی صدر (ره) بوده ام. وی با اشاره به دامنه گسترده فعالیت های امام موسی صدر (ره) و تأثیرگذاری او در بین تمام ادیان لبنان اظهار داشت: دو روستای مسیحی سالها با هم اختلاف و درگیری شدیدی داشتند، به طوری که راه روستا را بسته و یکدیگر را می کشتند. آنها برای حل اختلاف خود حتی به بالاترین مقام مسیحی در لبنان مراجعه میکنند اما نمی تواند مشکل را حل کند، اما وقتی با امام موسی صدر(ره) طرح موضوع می کنند، ایشان موفق می شود مشکل این دو روستا را حل کند.
پژوهشگر حیات سیاسی امام موسی صدر(ره)، با اشاره به روایت دیگری گفت: در جنوب لبنان وقتی یک روستای سنی نشین توسط صهیونیستها بمباران می شود، اولین کسی که خودش را به آنجا می رساند امام موسی صدر(ره) است. من به یکی از این خانههای بمباران شده رفتم و آنجا دختری قابلمهای را نشان من داد و گفت این هدیه امام موسی صدر(ره) است که ما به عنوان یک هدیه قیمتی از آن نگهداری میکنیم. شریف لکزایی تقویت محور مقاومت و ساختار قدرتمند حزب الله را ناشی از همدلی شیعیان لبنان دانست و خاطرنشان کرد: به اعتقاد امام موسی صدر(ره)، هیچ ایدئولوژی به جز مقاومت نمیتواند در مقابل زیادهخواهیهای صهیونیسم موثر واقع شود، دوره اسرائیل به پایان میرسد، به همان مراتبی که بنی امیه به اتمام رسید، بنابراین حزب الله لبنان پس از شهادت سیدحسن نصرالله همچنان با قدرت در مقابل رژیم ایستادگی کرده و درنهایت به پیروزی میرسد و همانطور که شهید سید عباس موسوی شاگرد امام موسی صدر(ره)، حزب الله را برقرار کرد و شهید شد اما قدرت این حزب در جنگ ۳۳ روزه متجلی شد، انشاءالله آیندهای روشن در انتظار محور مقاومت است.